Artrose bij Maud

Het viel ons op dat Maud de laatste tijd stijf was wanneer ze op stond. Ze moest echt even op gang komen. Verder ging alles goed. Ze speelde nog met plezier en at en dronk ook goed.
Tot enkele weken terug. Ze had opeens moeite met opstapjes, zakte soms door haar voorpoot  en stond niet echt te springen om haar rondje te lopen. Iets waar ze altijd zin in had. Verder was er weinig aan haar te merken.

Nu is Maud 21 augustus alweer 10 jaar geworden dus dachten we dat het aan de leeftijd lag.
In het verleden liep ze ook wel eens een dag mank maar dat was meestal te wijten aan te wild spelen of een misstap in een kuil. We deden het dan een paar dagen rustig aan en gaven haar wat Duivelsklauw.

Dierenarts

Omdat ze maar moeilijk bleef lopen ben ik drie weken geleden toch maar naar de dierenarts gegaan. We vonden het zielig dat ze misschien wel pijn had. Ook al gaf ze dat niet aan.
Uit een röntgenfoto bleek dat ze ernstige artrose in haar (vergroeide) voorpootjes heeft. Niks aan te doen. Ik kreeg pijnstillers mee die ik moest uitproberen en visoliedruppels die goed voor haar gewrichten zijn.

De eerste pijnstiller (Carprodyl) had weinig effect. Ik zag na een week totaal geen verandering. Weer contact met de dierenarts opgenomen en een ander middel (Onsior) gekregen. We merkten nu vrijwel direct verbetering. Ze liep beter en wilde weer mee naar buiten.
Onsior krijgt ze ’s avonds een half uur voor het eten. Omdat we merkten dat het medicijn de volgende dag aan het begin van de middag al uit begonnen te werken, geven we het pilletje nu ’s ochtends. Dat gaat heel goed.

In overleg met de dierenarts proberen we haar zo min mogelijk medicijnen te geven maar er wel voor te zorgen dat ze geen pijn heeft. Alternatief was een injectie met Prednison in haar knie. Uit eigen ervaring weet ik dat Prednison een paardenmiddel is met veel bijwerkingen. Daarnaast klonk het mij pijnlijk in de oren….

Duivelsklauw

Omdat ik nu toch bij de dierenarts was heb ik gelijk maar eens gevraagd wat hij van Duivelsklauw, een natuurlijke ontstekingsremmer, vond. Ik vertelde dat ik ze wel eens een beetje gaf wanneer ze last van hun poten hadden. Hij vertelde dat hij vaker positieve geluiden over Duivelsklauw hoorde. Het is een natuurlijk kruid dus kon het – in kleine dosis – geen kwaad om dit te geven.
Ik gaf Maud en Co af en toe ieder één capsule en dat hielp echt.
Omdat ze nu pijnstillers krijgt geef ik het haar niet meer. Je weet niet of Duivelsklauw invloed heeft op de medicijnen.

Ik zal bij een volgend bezoek vragen of ze Duivelsklauw naast de Onsior tabletten mag gebruiken. Een natuurlijk product lijkt mij ook voor een hond beter dan chemische medicijnen.

Aanpassingen

Het is nu, na de constatering van artrose, oppassen en voorkomen dat Maud niet onnodig gaat rennen.
Dat is wel lastig. Helemaal wanneer je twee Jacks hebt. Ze zijn ondanks hun leeftijd nog heel speels en jutten elkaar vaak (en graag) op.
Af en toe wil ze nog wel eens een stukje achter een konijn (of fietser) aan rennen maar merkt zelf dan al snel dat ze dat niet moet doen. Gelukkig stopt ze dan ook.

Nu laat ik het ook maar zo. Ze moet ook wat plezier hebben en dingen doen die ze altijd graag deed. Wat we wel blijven doen is lopen. Vier keer per dag, waarvan één keer langer. Afhankelijk van hoe het gaat.

Binnenkort – ik laat het nu even tot rust komen – neem ik haar mee naar het bos om te kijken of dat gaat. Ze mag dan rustig meelopen.
Gelukkig heb ik een speciale hondenrugzak waar ze lekker in kan zitten / hangen. Die gebruikten we tijdens vakanties wel eens om haar in mee de supermarkt in te nemen. Ze vindt het volgens mij ook best prettig. Ziet er heel relaxed uit.
Mocht het bos niet haalbaar zijn, dan hebben we gelukkig een mooi groot park naast ons appartement.
In de zomermaanden kan ze lekker in de tuin van ons buitenhuisje rondscharrelen. Daar ligt ze graag op touwen te kauwen.

Thuis doe ik nu wat meer spelletjes met haar waarbij ze haar poten niet zo belast. Balletje balletje, verstoppertje en bal zittend vangen om maar wat te noemen. Daar heeft ze duidelijk veel plezier in.

Afgelopen week zagen we dat onze Co van acht ook wat stijf begint te worden wanneer hij uit zijn mand komt. Preventief geef ik ook hem maar wat visoliedruppels…..

 

IMG_20150723_115307

Maud (r) & Co in actie

 

 

One comment on “Artrose bij Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *